top of page

Shiatsu masszázs

A shiatsu egy, a XX. században, Japánban kifejlesztett terápiás eljárás. A shiatsu alapjaira mindenekelőtt a klasszikus kínai és japán orvoslás tapasztalat- és tudáskincsében bukkanhatunk, s ezért a shiatsut is a hagyományos gyógymódok közé szokás sorolni. A shiatsu valóban hagyományosnak nevezhető abban az értelemben, hogy ősi gyökerekből táplálkozik. Mindemellett a hagyományokból kiinduló folyamatos fejlődés jellemzi, igazodik a kulturális és társadalmi adottságokhoz.

A kezelés mai formáit a 20. évszázadunk közepén, Japánban alakították ki, egy olyan időszakban, amelyben Japánt erős nyugati irányultság jellemezte. Gyökerei a régi kínai tradicionális medicinához nyúlnak vissza. A japánok a kínai kultúrából sok mindent átvettek, megváltoztattak, és tovább fejlesztettek. Így született meg a hagyományos kínai medicinából a nyugati orvoslás, és a kiropraktika (manuálterápia) hatására a shiatsu gyógyító rendszere, egy modern alternatív terápia.

A szó japánul „ujjnyomást” jelent. A kezelés során az ujjakkal a test meghatározott pontjaira a masszőr nyomást gyakorol, hogy csökkentse fájdalmainkat és a mindennapi élet feszültségét. Ezek a pontok a meridiánok mentén találhatóak, amelyeken keresztül a test energiája áramlik. A shiatsu terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A gyógyulást elősegítő változásokat nem tűszúrással, hanem érintéssel, nyomással valósítja meg. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni.

A shiatsu a manuális kezelések egyik formája, amelynek során mechanikus vagy bármilyen más eszköz nem kerül felhasználásra. A gyógyító hüvelykujját, az ujjait és a tenyerét használja, hogy az emberi bőrre nyomást gyakoroljon. Egy ilyen kezelésnek az a célja, hogy korrigálja a belső rendellenességeket, támogassa az egészségmegőrzést, illetve, hogy bizonyos betegségeket gyógyítson (mozgásszervi problémák: hát és derékfájdalmak, belső szervek problémái: emésztési zavarok vagy éppen a stressz okozta feszültség csökkentése illetve a rekreáció, testi, lelki fáradtság, kimerültség esetén). Egy ilyen kezelésnek az a célja, hogy korrigálja a belső rendellenességeket, támogassa az egészségmegőrzést, illetve, hogy bizonyos betegségeket gyógyítson (mozgásszervi problémák: hát és derékfájdalmak, belső szervek problémái: emésztési zavarok vagy éppen a stressz okozta feszültség csökkentése illetve a rekreáció, testi, lelki fáradtság, kimerültség esetén).

Ideális esetben a shiatsu legmegfelelőbb alkalmazása nem a betegségek gyógyítása, hanem a test egészségének, vitalitásának, és ellenálló-képességének megszerzése, a belső szervek erősítése és annak megakadályozása, hogy az energiaáramlás megrekedjen.

A masszázs a földön fekve, ruhában történik, s a kezelés fő célja nem az izmok és ízületek átdolgozása, hanem a kezelt személy energiarendszerén való munka. A shiatsu kezelés minden életkorban ajánlott, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Terápiás alkalmazása különféle betegségek visszaszorítására, energiánk növelésére illetve, vitalitásunk megőrzésére kiválóan alkalmas.

bottom of page